Stojím před osamocenou břízou uprostřed louky. Z brašny si vyndám Leicu M4. Les spí, panuje klid. Na tělo nandám Summicron 35mm zacloněný na f11 abych scénu zachytil s úctou ke vzdáleným siluetám Orlických hor. Přiložím hledáček k oku. Rámeček pro 35mm je viditelný díky polednímu slunci pronikajícímu do nitra fotoaparátu. Stín břízy tvoří rovnoběžku se začátkem lesa za loukou. Plynule, ale zároveň mechanicky natáhnu film. Padesátina sekundy. Zadržím dech. Zmáčknu spoušť a polední světlo vytesá na políčko černobílého filmu krajinu přede mnou.

LEICA KLUB je místo pro všechny fotografy, pro které je vyfocení fotografie více než jen pořízení obrazového záznamu. Pro všechny, co vidí hodnotu v dokonale zpracovaných objektech, v jednoduchém ale rafinovaně funkčním designu, v promyšlené nejvyšší kvalitě. LEICA KLUB je seskupení lidí s těmito hodnotami. Na webových stránkách přibývají články členů komunity, kteří zároveň v obchodě LEICA KLUBU vystavují a mění fotoaparáty a objektivy. LEICA KLUB zprostředkovává služby specializovaného servisu.

Celé komunitě přeji příjemné čtení, poslech a focení.
Ondřej

všechny články

Klasická auta na pozadí Alp, skrze Leicu M6

Zima bývá dlouhá, všichni automobilový nadšenci mají pečlivě zazimováno, avšak je tu jeden podnik, který se již 30 let pořádá v okolí Rakouského Dachsteinu. Planai classic je setinková rally na přesnost s vozy, které jsou vyrobeny do roku 1972. Je to místo, kde parta gentlemanů prohání své vozy tři dny na sněhu a ledu na kulisách alpských štítů. Letos se objevila auta, která nejsou běžně k vidění ani na závodech historiků. Zlatý hřeb celého závodu je finální stoupání silnicemi na vrchol sjezdovky Planai.

Již druhý rok, tentokrát jako oficiální člen media teamu, jsem první víkend v lednu vyrazil do Dachsteinu. Letos jsem se rozhodl s sebou vzít i mojí Leicu M6 s objektivem voightlander 35/1,4 MC V2 (puristi prominou, ale bohužel pořádné Leica sklo je stále mimo můj rozpočet) a mou fuji GW690II spolu s mým Digitálním setem.

Jelikož analogové fotografie z tohoto eventu byly takový spíše “soul driven” projekt, a také kvůli vědomí, že musím odevzdat seriozní set digitálem, tak padla volba na několik expirovaných rolí Fujifilm Superia 200, méně vídaný a značně expirovaný rossmann 400 a dále jsem sebou vzal i expirovanou Velvii 50 a pár svitkových porter 160 NC.

Mojí leicu M6 vlastním již třetím rokem a musím přiznat, že jsem byl ze začátku trochu skeptický jestli kolem M těl není jen zbytečně velký hype. Není! Po nějaké době mi došlo, že mi Leica opravdu naprosto ustopila z procesu focení a splynuli jsme v jedno.

Bylo super vidět pohledy řidičů když si všimli, že je fotím malým analogoým tělíčkem a že po pár fotkách měním role filmu. Byl to takový ice breaker a poznal jsem díky Leice spoustu prima automobilových nadšenců nejen v Rakousku. Je to už X krát omýlaný fakt, ale M těla opravdu “jen” fotí, nepřekáží a dovolí mi se soustředit na kompozice - Hlavně na momenty, které by jinak člověk propásl.

Jakub Vít
@somal1sh